Det er E. markers intention altid at optimere, på de parametre som kan forbedres. Således at vi som leverandør er en innovativ medspiller, som udvikler på produkter til nu og i fremtiden.
Dette skriv har til formål at oplyse om udfordringerne med tab af kvælstof, samt tiltag til at forbygge dette. For 20 år var det tilførte kvælstofniveau væsentlig højere end i dag. Denne reduktion skyldes den store vidensbank, som efterhånden er opbygget via uddannelse, forskning samt alm. Erfaringer og naturligvis økonomi.
Pas nu på jeres kvælstof!
I agro kulturer er der i dag krav om at man beskytter tilført kvælstof mod fordampning via inhibitorer. Dette lovkrav gælder primært flydende gødninger, med Urea og Ammonium som kvælstofkilde. Da disse for at blive plantetilgængelig gennemgår en naturlig proces. Hvor Urea for at omdannes til ammonium opnår en ammoniak form og fordamper let. Ammonium opnår hurtigt nitrat form, som udvaskes let.
Da disse 2 N-kilder rent faktisk kan ”beskyttes” og når det fysisk er muligt, bør vi som leverandør også tilbyde kunden dette. Lad os nu være på forkant med forbrug, og ikke mindst brugen af kvælstof. Da dette sikkert ender som et lovkrav også hos den grønne branche
Urea hydrolyse:
Urea omdannes til NH4 (ammonium) via urease, ensymet der findes naturligt i jord og planterester. Ved omdannelse af Urea til ammonium vil kvælstoffet først omdannes til ammoniak. Denne proces frigiver brintioner, og dette får pH omkring ureamolekylet til at stige. Denne pH stigning øger dannelse af ammoniak som kan fordampe, hvilket medfører risiko for tab af kvælstof.
Ureaseinhibitor virkning:
Ureaseinhibitorer hæmmer ureaseenzymet, og forsinker omdannelsen af urea til ammoniak. Denne proces tillader at ammonium kan trænge ned i jorden, hvor det gradvist bliver tilgngelig for planten.
Nitrifikation:
Ammonium omdannes via nitrifikationsbakterier i jorden til nitrat. Nitrat er meget mobilt, og store mængder nitrat i jorden, i perioder uden plantevækst medfører risiko for tab af kvælstof via udvaskning.
Nitrifikationsinhibitor virkning:
Nitrifikationsinhibitorer hæmmer bakterier og forsinker omdannelsen af ammonium til nitrat.
Kombinationen af begge funktioner
Kombineres urease og nitrifikationsinhibitor hæmmes omdannelsen af urea, hvilket reducere fordampning af ammoniak NH3. og samtidig forbliver hovedparten af kvælstof på ammoniumform i en længer periode.
Der er i DK udviklet en godkendt proces hvor der tilføres ammonium thiosulfat (ATS) til gødninger. ATS virker som en ureaseinhibitor, og hæmmer dermed fordampning af ammoniak fra den tilførte urea.
Brugen af ATS specielt i flydende gødninger kræver at pH i gødningen balanceres præcist, da ATS er pH følsom og risikerer ”at gå i stykker” ved lav pH værdi.
ATS har sammenlignet med andre urease hæmmere en væsentlig bedre bio-kemisk miljøprofil og det er påvist at mikroorganismer bevares aktive efterfølgende.
Der findes få produkter som skal tilsættes inden udbringning. Disse er ikke stabile, og nedbrydes ved længere tids opbevaring i gødningen.
Til sæson 2021 er alle vores FS NPK og NK gødninger tilsat BÅDE urease- & nitrifikationsinhibitorer, således kan vore kunder trygt arbejde med disse gødninger.